4 maart 2019 – Het waterschapsboek ‘Niet Bang Voor Water’ nu in 2e druk! De 1e druk uit 2015 was uitverkocht en nu is er een 2e druk met een nieuwe cover. Weervrouw Helga van Leur in haar aanbeveling: “Wat betekent het veranderende klimaat voor onze dijken en onze woonomgeving? In dit boek: ‘Niet Bang Voor Water’ wordt uitgelegd wat de waterschappen voor ons doen”.
Strijd tegen het water
Sinds de Ramp van 1953 heeft Nederland geen watersnood meer meegemaakt. In 1995 was er wel een bijna-ramp toen een kwart miljoen mensen uit de Betuwe moest worden geëvacueerd. Nederland heeft een lange historie met grote overstromingen. Dit waterschapsboek vertelt het verhaal van onze strijd tegen het water: vanaf het ontstaan van de eerste polders in de Middeleeuwen tot de aanleg van de Afsluitdijk, en nu het Deltaprogramma om de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden.
“In dit boek ‘Niet Bang Voor Water’ wordt in een notendop verteld wat de waterschappen voor ons doen om onze voeten droog te houden” (Helga van Leur)”
Waterschapsverkiezingen
Het onderhoud van de polders dwong de inwoners tot samenwerken in lokale polderwaterschappen. De overkoepelende hoogheemraadschappen waren verantwoordelijk voor het onderhoud van de boezemwateringen om al het regenwater uit de polders af te voeren. De hoogheemraadschappen beheerden ook de buitendijken om de zee en de grote rivieren buiten te houden. Al die kleine lokale waterschappen zijn inmiddels opgegaan in 21 regionale waterschappen. Maar wat doen die moderne waterschappen eigenlijk en waarom zijn er waterschapsverkiezingen?
Over de schrijver
Hans Middendorp is geboren in Den Haag en studeerde Biologie in Leiden en Wageningen. Middendorp vertelt: Na mijn studie heb ik gewerkt in Thailand, Kameroen en Bangladesh in ontwikkelingsprojecten met water en visteelt. Terug in Nederland heb ik bij verschillende waterschappen gewerkt. Sinds 2008 ben ik actief in de waterschapspolitiek voor de Algemene Waterschapspartij. Als visbioloog houd ik mij vooral bezig met dossiers over waterkwaliteit, waternatuur, waterzuivering en klimaat. vanaf de waterschapsverkiezingen in 2019 ben ik fractievoorzitter voor de AWP in het hoogheemraadschap van Delfland.